Besalú és un municipi de la comarca de la Garrotxa, a la província de Girona. Es troba a 30 quilòmetres de la ciutat de Girona, en un entorn natural sense igual. La població és un centre turístic gràcies a la seva arquitectura medieval.

Bisuldunum, com es coneixia al lloc en els seus orígens, va néixer com una gran fortalesa aixecada entre els rius Fluvià i Capellades, i encara avui conserva la seva màgia medieval, impregnada en cada pedra, material per excel·lència en l’arquitectura local.

La bellesa indiscutible de Besalú ha convertit a aquesta localitat en una de les més visitades de la província gironesa, atraient a amants de la història, de l’art i també del bon menjar, sent ben conegudes les seves carns a la brasa i els seus embotits. Val la pena perdre entre els seus carrers, algunes realment estretes, i passejar pel casc històric ja sigui a peu o amb bicicleta, imbuint en un ambient que ha romàs gairebé inalterable des dels temps del comte Bernat I, amb qui Besalú va viure la seva època de glòria, allà pels segles X i XI.

Història de Besalú

Història de Besalú

L’origen de la ciutat va ser el castell de Besalú que ja es troba documentat al segle X, construït damunt d’un turó on hi ha les restes de la canònica de Santa Maria, a l’Alta Edat Mitjana. El traçat actual de la vila no respon fidelment al seu estat original però si que possibilita a grans trets la lectura de la urbanització de l’Edat Mitjana amb l’existència d’importants edificis: el pont, els banys jueus, l’església del monestir de Sant Pere de Besalú i Sant Julià, antic hospital de pelegrins, la casa Cornellà, l’església de Sant Vicent i la sala gòtica del Palau de la Cúria Reial.

Besalú deixa veure una estructura arquitectònica i urbanística força coherent amb el passat medieval. La importància monumental de Besalú ve donada fonamentalment pel seu gran valor de conjunt, per la seva unitat, que la determina com una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya.

Miró I el Jove va ser el primer comte independent de Besalú. Besalú va començar a adquirir importància com a capital de comtat independent després de la mort de Guifré el Pilós l’any 902, condició que va perdre en morir Bernat III, gendre de Ramon Berenguer III, sense descendència; com a conseqüència, en 1111 el comtat de Besalú passà a la casa de Barcelona.

Durant la Guerra de la Independència es va produir una batalla amb victòria de les tropes espanyoles al comandament de Juan Clarós. El 1966, va ser declarada «Conjunt Històric-Artístic Nacional» pel seu gran valor arquitectònic.

Actualment, Besalú està desenvolupant un projecte social i turístic important, senyalitzant el centre històric per destacar els atractius turístics de la població i fent excavacions per investigar diferents troballes arqueològiques.

Què veure a Besalú

Què veure a Besalú

El Pont Vell

La millor manera d’entrar a Besalú és creuant aquest magnífic pont medieval aixecat al segle XII sobre les cabaloses aigües del riu Fluvià, una obra que, sens dubte, s’ha convertit en la targeta de visita per excel·lència de la vila.

La seva estructura, enterament de pedra i perfectament adaptada a la capritxosa orografia esculpida pel curs fluvial que ha de salvar, consta de set arcades apuntades.

Just al final del pont i fent les vegades de portell d’accés a la ciutat, s’alça una estructura torreada d’eminent caràcter defensiu.

Monestir de Sant Pere de Besalú

Fundat l’any 977 pel comte Besalú de Girona Miró Bonfill, el qual el va posar sota el patrocini de la Santa Seu de Roma i va aconseguir el trasllat de les relíquies dels sants Prim i Felicià.

La seva màxima expansió va ser durant els segles XII i XIII, quan va passar a formar part del comtat de Barcelona i és quan va ser objecte d’una remodelació. Va començar la seva decadència al segle XV per causa de la guerra dels Remences, els terratrèmols i la lluita per les possessions amb el bisbe de Girona.

Durant la guerra civil espanyola de 1936, va patir un incendi perdent el mobiliari, part de les seves pintures del segle XVIII i algunes escultures.

Església de Sant Vicenç

Al mateix centre del nucli urbà, l’Església de Sant Vicenç és una construcció de tres naus cobertes amb volta de canó la central, i quart de canó les laterals.

Col·legiata de Santa Maria

A la zona més elevada de la localitat, molt a prop del solar en el qual se situava el castell, resisteixen les restes del que va ser l’antiga canònica de Santa Maria, avui de propietat privada.

Antic Hospital de Sant Julià

Just davant de l’absis del Monestir de Sant Pere i molt a prop d’una de les portes del perímetre emmurallat que protegia la vila, s’ubicava l’important complex hospitalari de Sant Julià, del qual, tan sols s’han conservat l’espectacular portada sud de la seva església.

La Jueria

L’entramat de carrers que conforma l’antic call de Besalú constitueix una invitació constant a l’delit i A l’admiració, ja que aquí poden trobar autèntiques joies arquitectòniques sense parangó.

Només cal endinsar-se una mica pel laberíntic barri jueu per trobar places típicament medievals com la de la Llibertat, envoltades d’antigues casonas.

No obstant això, la joia del call jueu la constitueixen els anomenats “”miqwé””, antics banys utilitzats pels jueus per a la purificació del seu cos.

Espero amb aquesta article haver-vos animat a visitar Besalú, ja que per a mi és un dels llocs més màgics de Catalunya. Estic convençuda que si el visiteu us enamorareu de la seva història i bellesa.