Ens acostem a Sant Valentí, però per a les parelles catalanes, aquest dia pot ser com qualsevol altre, ja que el dia dels enamorats a Catalunya se celebra el 23 d’abril, dia de Sant Jordi. Vols saber d’on ve aquesta tradició?

Cada 23 d’abril es repeteix el mateix. Barcelona s’inunda de lletres i roses. Els llocs de llibres i de venda de flors omplen les places i els braços dels vianants. Tots esperen un regal: elles una rosa, ells un llibre. Encara que en temps d’igualtat, bé val que tots rebem les dues coses, oi?

La celebració de Sant Jordi a Catalunya té un significat especial. Romàntic i històric alhora ja que és el dia del patró de Catalunya i també se celebra el dia dels enamorats a Catalunya.

Roses

Explica la llegenda que la vila de Montblanc estava sent terroritzada per un drac. Estava establert a les afores del poble i s’acostava a poc a poc a les muralles. Els habitants necessitaven una forma de mantenir-ho allunyat. Van començar donant-li de menjar animals però quan aquests es van acabar, no van tenir més remei que sacrificar ells mateixos.

Per saber qui serien les víctimes van escriure els noms de tots els habitants del poble (incloent els seus reis) en petits papers que van ficar en un gran perol. Cada dia, una mà innocent decidia qui moriria al dia següent.

Un dia, l’escollida va ser la princesa i, tot i les súpliques del rei, la donzella va sortir de les muralles i es va dirigir trist cap al seu destí.

Quan el terrible drac avançava cap a ella, va sorgir entre la boira un bell cavaller sobre el seu cavall i va carregar contra la bèstia deixant greument ferit. El drac es va sotmetre al cavaller que li va lligar el cinturó de la princesa al coll. La jove, va agafar l’altre extrem i va portar a la bèstia fins a les portes de la ciutat.

Allà, a la vista de tots, el cavaller va rematar al drac i de la seva sang va créixer un roser de què van brollar roses vermelles. Jordi, que era com es deia el cavaller, va tallar la rosa més bella i la hi va lliurar la princesa.

Encara que hi ha altres versions que expliquen que la princesa acompanyava un be, o que el nom dels integrants de la família reial mai sortien en el sorteig i van prendre les seves pròpies mesures. En fi, mai ho sabrem.

També es diu que aquesta tradició ve de l’Edat Mitjana i l’antic costum de visitar la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on se solia fer una Fira de roses o “dels enamorats”. Per aquesta raó, Sant Jordi també és conegut com el patró dels enamorats a Catalunya.

Els homes regalaven a les dones una rosa vermella, com a símbol de passió, amb una espiga que simbolitza la fertilitat.

En fi, sigui com sigui el dia de Sant Valentí és una cosa poc transcendent a la nostra terra, ja que, com hem vist abans, el dia dels enamorats a Catalunya se celebra el Dia de Sant Jordi. Així que veu pensant en què regalar a la teva parella, perquè no se’t tiri el temps amunt